Toate cele 8 autovehicule electrice achiziționate din fonduri europene au ajuns la Beclean

Toate cele 8 autovehicule electrice achiziționate prin fonduri europene au ajuns la Beclean! Orașul de pe Someș este prima localitate din județ unde au ajuns deja autovehicule electrice achiziționate din fonduri europene.

Trei dintre autovehiculele electrice au fost deja testate prin orașul Beclean la mijlocul lunii martie, când cetățenii au putut să își facă o idee despre cum va fi când vor fi puse în circulație. Apoi, la începutul lunii aprilie au ajuns și restul de până la 8 bucăți.   

Cumpărate prin proiectul de mobilitate urbană durabilă (PMUD1), toate sunt dotate cu aer condiționat, au locuri speciale pentru persoane cu dizabilități sau cărucioare pentru copii mici, sunt dotate cu afișaj electronic a rutei, au un sistem inteligent de verificare a biletelor, precum și prize pentru telefon la care se pot conecta pasagerii.

Vă amintim că Primăria Beclean are în desfășurare în această perioadă două proiecte de  mobilitate urbană, ambele fiind în stadiu avansat de lucrări.

Primul proiect, “Drumul Gării din Beclean. Îmbunătățirea mobilității urbane a orașului Beclean” este în valoare de 5 milioane de euro și cuprinde asfaltări de străzi, amenajare de piste de bicicletă, rețea de iluminat public a pistelor de bicicletă, achiziții de autobuze electrice, biciclete hibrid, stații de autobuz și stații de încărcare.  

Cel de-al doilea proiect, numit “Îmbunătățirea mobilității urbane a orașului Beclean. Etapa a doua – Extinderea” este tot în valoare de cinci milioane de euro și prevede: amenajarea de alei de traseu pentru transportul în comun, reabilitare de trotuare, amenajare de piste de biciclete adiacente străzilor modernizate prin proiect, dar și piste de biciclete independente iluminate cu led, extindere a zonelor pietonale, achiziția a 3 autobuze electrice, construirea a 20 de stații de transport public, amenajare a unui depou/autobază pentru autobuzele achiziționate, 3 sisteme de e-ticketing, 3 sisteme de închiriere de biciclete (bike-sharing), un sistem de reducere/interzicere a circulației autoturismelor în anumite zone, construirea unui pod peste Someș la Beclenuț (care înlocuiește fosta punte suspendată),  asfaltare de alei în  cartierul Podirei, asfaltare de străzi , semaforizare inteligentă, monitorizare video smart a traficului din oraș

Toate cele trei proiecte amintite prevăd reducerea emisiilor de carbon în zona urbană a Becleanului, dar mai ales vor ajuta la decongestionarea traficului din oraș, prin crearea de alternative la transport prin noi rute create cu mijloace de transport public în comun.